Wat is een goede voetbal?

Ben je regelmatig op het veld te vinden of trap je graag een balletje in de tuin achter het huis? In beide gevallen is het een erg slimme keuze om een goede voetbal in huis te halen. Maar waar herken je nu een goede voetbal precies aan? Er zijn vandaag de dag immers tientallen soorten, waardoor het volkomen normaal kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je daarom maar al te graag verder met het kopen van een goede voetbal. Je leest verschillende handige tips in dit artikel.

Wat is een goede voetbal? Let op het type voetbal

Voordat je een keuze maakt voor de kleur, het formaat en het merk, is het natuurlijk belangrijk om jezelf af te vragen waar je de voetbal voor gaat gebruiken. Het grootste verschil tussen alle modellen, is de ondergrond waar de voetbal voor gebruikt gaat worden. Zo staat een zaalvoetbal bekend om het speciale materiaal en de structuur. Een veldvoetbal heeft daarentegen een meer grove structuur. Ook heb je daarnaast de keuze uit trainingsballen, die veelal overeenkomen met hetzelfde kwaliteits- en afwerkingsniveau als wedstrijdballen. In veel gevallen zijn deze ballen net wat scherper geprijsd.

Welke voetbal is het beste?

Een goede voetbal kies je pas uit zodra je de ondergrond waar je op gaat spelen hebt bepaald. Zo zijn er diverse voetballen te verkrijgen voor natuurgras, kunstgras of op straat . Wil je graag een voetbal die niet kapot gaat, dan is het van groot belang om van tevoren even te checken of deze bestand is tegen het type ondergrond waar je op speelt. Zo is een voetbal met een zachte buitenlaag bijvoorbeeld niet geschikt voor een veld van kunstgras, aangezien deze sneller gaat bladderen. Echter zijn de ballen uit het assortiment in de meeste gevallen wel bestand tegen natuurgras en kunstgras.

Je speelt met een beste voetbal in een maat 4 of een maat 5

De meeste voetballers spellen met een voetbal in een maat 4 of een maat 5. Maar wat is nu het exacte verschil? Een voetbal in maat 5 wordt simpelweg gebruikt voor het veld, een voetbal in maat 4 wordt gebruikt voor de zaal. Zowel de wedstrijdballen als de trainingsballen zijn te verkrijgen in deze maatvoering. Daarnaast worden er voor de junioren weer andere ballen gehanteerd. Check de voorwaarden bij jouw club als je ervoor kiest om een bal aan te schaffen voor trainingen en wedstrijden.

Het optimale onderhoud van een goede voetbal

Om de beste voetbal in de beste staat te houden, is het onderhoud van cruciaal belang. Je speelt hierdoor zo fijn mogelijk en de duurzaamheid van de voetbal kan ook nog eens aanzienlijk worden verhoogd. Zorg ervoor dat je het schoonmaken uitvoert met een schone bal en smeer de voetbal nooit in met leervet. Een leren voetbal behoort immers al voor een erg lange tijd tot het verleden. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om op regelmatige basis gebruik te maken van een paar druppels ventielolie in het ventiel.